Düşüş trendi örneklerine devam ediyoruz.
Ders 9: Düşüş Trendi Nasıl Çizilir? (1)
Yükseliş trendi ve kanalından bahsettikten sonra şimdi de düşüş trendi nasıl çizilir anlatmaya başlayalım.Düşüş trendi çok basit tabirle ifade ettiğimizde iki tepenin birleştirilmesi ile oluşan trend eğilimi düşüşü gösteriyorsa düşüş trendi varlığından bahsedebiliriz.Yükseliş trendinde nasıl ki dipler birleştirildiğinde yükseliş eğilimi oluşuyor düşüş trendinde de tepeler birleştirildiğinde düşüş eğilimi oluşmaktadır.Düşüş trendlerini çizdikten sonra artık trendi uzatarak düşüş trendi eşliğinde hisseyi takip etmeye başlayabilirsiniz.Düşüş trendindeki tepeler artık direnç konumunu görür.Bunu ilerleyen derslerde anlatacağız.
Ders 8: Yükseliş Kanalı Nasıl Çizilir? (3)
Yükseliş kanalları kısa ve uzun dalga boylarına sahip olabilir.Grafiğe baktığımızda kısa dalgalı yükseliş kanalı ile hisse yükseliş yapmış.Buna aşağıdaki grafik üzerinden örnek verelim:
Birbirine büklümlenmiş yükseliş kanalları çoğu zaman hisselerde karşımıza çıkmaktadır.aşağıdaki grafikte bunun bir örneğini görmekteyiz.
Ders 7:Yükseliş Kanalı Nasıl Çizilir? (2)
Yükseliş kanalını çizdikten sonra artık hissede önümüzü daha net görebiliriz.Kanalın alt bandına kanal desteği kanalın üst bandına ise kanal direnci denir.Kanal desteği üzerinde kalan hisse kanalın direncini test etmeye meyillidir.Bu yüzden takip ettiğiniz hisselerde mutlaka yükseliş/düşüş kanalı varsa çizin ve hissenin alacağı istikameti daha net görürsünüz.
Yükseliş kanalları oluşurken içiçe geçmiş kanallarda olabilir.Sonuçta bazı hisselerde trendler biraz karmaşık olmaktadır.Hisseyi netleştirmek adına mutlaka trendler ne olursa olsun çizilmesi gerekiyor.Buna örnek olarak içiçe geçmiş iki yükseliş kanalının oluşumunu görmekteyiz.
Yine başka bir içiçe geçmiş yükseliş kanallarına örnek verelim:
Ders 6: Yükseliş Kanalı Nasıl Çizilir? (1)
Yükseliş trendinin çizim esaslarını öğrendikten sonra bizim için çok önemli bir konuya gelelim.Hisseler çoğu zaman yükseliş yaparken bir kanal tabiri ile ifade ettiğimiz bir yol buyunca yükseliş yaparlar.Kanal boyu kısa veya uzun olabilir.
Yükseliş kanalını en basit haliyle açıklamak istersek en az iki DİP ve en az bir TEPE ile oluşturulan kanallardır.Grafik üzerinde örnekler verelim:
Çok önemli bir husus ise yükseliş kanalları oluşturulurken tepenin dipler arasında olması gerekiyor.Yani 2 dip arasında tepe yer alacak ve kanal oluşturulacak.Bu durum aşağıdaki grafik üzerinde açıklanmıştır.
Çok sayıda yükseliş kanalının bulunduğu bir grafiği örnek verelim.Burada yükseliş kanalı felsefesini daha net bir şekilde oluşturmuş olduk.
Ders 5: Yükseliş Trendi Nasıl Çizilir? (3)
Yükseliş trendlerine farklı açılardan bakıyoruz.Yine dip noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan trendleri görmekteyiz.Grafikte agresif bir yükseliş trendi içinde bulunan yükseliş trendlerini görüyoruz.Bir yandan da bu grafiği daha büyük resimde baktığımızda nasıl bir dik açıyla trend oluşumu olduğunu görmekteyiz.
Aşağıdaki grafik yukarıdaki grafiğin daha sıkılaştırılması hali:
Grafikler üzerinde gördüğünüz yükseliş trendlerini çizerken dip oluşumu gördüğümüz numaralandırılmış bölgeleri trend çizgisi ile birleştirdiğimizde yükseliş trendleri oluşmaktadır.
Büyük resmi görebilmek adına bazen hisselerin uzun soluklu grafiklerine bakılır.6-7 yıl gibi.Aşağıdaki grafikte ise farklı motiflerdeki yükseliş trendlerinin büyük resimde nasıl durduğuna bakalım:
Ders 4: Yükseliş Trendi Nasıl Çizilir? (2)
Yükseliş trendi çizimlerine başka bir açıdan bakarak devam ediyoruz.Yükseliş trendi kısa bir süreli olabildiği gibi hisselerin büyük resimlerine baktığımızda da yükseliş trendi karşımıza çıkıyor.Yani yükseliş trendi içinde yükseliş trendi olabiliyor.Bunu örneklerle açıklayalım:
Yine aşağıdaki örnekte yükseliş trendi üzerinde yükseliş trendlerini görüyoruz.Rakamsal olarak ifade ettiğimiz dip noktalarının birleştirilmesiyle yükseliş trendleri oluşturulmuştur.
Buradan özetle anlaşılacağı üzere yükseliş trendleri aslında kendi içinde oluşan yükseliş trendlerinden beslenmektedir.Yatırım yaptığınız hisselere bakarken son 1-2 yılda oluşan bir trend var mı buna bakınız.Sonra günümüze gelerek yakın zamanda trend oluşumu olmuş mu diye bakmak hisseyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.
Ders 3: Yükseliş Trendi Nasıl Çizilir? (1)
Yükseliş trendi ne demek?Nasıl çizilir?Çok basit ifadeyle iki dip seviye birleştirildiğinde yön yukarı ise yükseliş trendi olur.Bir hissenin A ve B gibi iki dip noktası olsun.Bunları doğrusal bir çizgi ile birleştirdiğimizde bir trend elde ederiz.Grafikteki örneğe bakalım:
5 dakikalık olsun saatlik olsun isterse günlük olsun yükseliş trendi aynı metodoloji ile çizilmektedir.Tabi ki baktığınız grafiğin vadesi geniş oldukça yükseliş trendi daha sağlam oluşur.5 dakikalık grafikte oluşan yükseliş trendinin sağlamlılığı ile günlük grafikte oluşan trendin sağlamlılığı bir değildir.
Yükseliş trendi çizimlerine biraz daha örnekler verelim:
Başka bir yükseliş trendi örneği ve hissenin trend boyunca akıbeti:
Ders 2: Trendlerin Grafik Üzerinde Gösterimleri
Trend çizmek için öncelikle bir ekranınız olmalı.Bu ekranda trend çizmek için gerekli olan enstrümanların olması gerekiyor.Sizlere tavsiyem reklam olacak ama matriks ve ideal gibi doğru dürüst bir grafik ekranı olan platformlarını kullanın.Tabi bunun dışında ben rahatlıkla trend çizebiliyorum diyebildiğiniz platformlarda olur tabi ki.
Çok basit anlatmak gerekirse trend iki yönlüdür.
1-yukarı-yükseliş trendi
2-aşağı-düşüş trendi
Trendin olmadığı zaman dilimlerinde yatay bir bant hakimdir.Ne yukarı ne de aşağıya doğru keskin bir hareket olur.Piyasalarda yatırımın en zor olduğu dönemler belli bir trendin olmadığı dönemlerdir.Fakat yataydaki bant genişliği fazla ise yani dip ve tepe arası yüksek ise bu hareket alanında çok güzel pozisyonlar açılabilir.
Basit haliyle trend çizimlerini gösterelim.(Büyütmek için resmin üzerini tıklayınız)
Bir başka grafik üzerinde trendleri gösterelim:
Ders 1: Trend Nedir? Trende İlk Bakış...
Trend kelimesini aslında günlük hayattan biliriz.Belki de çoğumuz ilk kez televizyonlardan bu kavramı duyduk."Bu senenin trend rengi kırmızı" gibisinden.Yukarıdaki resme baktığımızda trend kavramı birçok alanda kullanılıyor: teknoloji,iş,sağlık,ekonomi,çevre,fikir vb.
Trend özünde bir yöne eğilim anlamı taşıyor.Örneğin cep telefonlarında trend megapikseli yüksek olanlar.Çünkü insanlar telefonlarıyla daha yüksek çözünürlükte fotoğraf çektirmek istiyorlar.
Sorulması gereken soru ise trend nasıl oluşur? Trend belli bir ihtimal dahilindeki bir olguya çok sayıda insanın inanmasıyla oluşan bir durumdur.Yine cep telefonu örneğini verirsek başlangıçta az sayıda megapikseli yüksek telefonu kullanan vardır.Daha sonra kulaktan kulağa ya da insanların diğer insanlara tavsiyeleriyle bu tür telefonları kullanan sayısı artış gösterir. Belli bir insanın bu telefonu kullanmasıyla artık bu tür telefon kullanımı trend olmuştur.Trendi en basit haliyle bu şekilde örneklendirebiliriz.
Peki finansal piyasalarda trend nedir?Malumunuz insanlar tasarruflarını değerlendirmek için paralarını bir çok yatırım enstrümanlarını kullanırlar.Bir örnek vermek gerekirse ülkemizde en çok yatırımı yapılan enstrümanlardan biri de döviz almaktır.Bazı dönemlerde tasarruf sahipleri daha fazla döviz alıyor ve döviz fiyatları yükselebiliyor.İşte tasarruf sahiplerinin çoğunluğunun inandığı bir husus döviz fiyatlarının artacağına olan inançtır.Bu da döviz fiyatlarında bir yükseliş trendine sebep olmaktadır.
Trend kavramını bir hisse üzerinde açıklayalım.Son günlerden örnek verelim petrol fiyatlarının düşmesi ve hükümetin havacılık sektöründe attığı adımlar havayolu şirketlerinin gelecekte daha iyi durumda olacağını birçok yatırımcıya düşündürmüş.Başlangıçta çok az sayıda kişinin inandığı bu duruma zamanla daha çok yatırımcının inanmasıyla Thy gibi şirketlerin hisselerinde bir yükseliş trendi olmuştur.
Kısacası trend denilen olgu tamamen bir olguya inanan insanların sayısının artmasıyla oluşmaktadır.Zor olan ise trend varlığını önceden kestirebilmek ve mümkün olduğunca trend olan olguya herkesten önce erişmek.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)